Legetæppet kan både bruges til bamser og legetøj.

Dette legetæppe har været undervejs i snart to år – eller idéen kom i hvert fald dér. Selve udarbejdelsen af en opskrift har nok været et år undervejs og i julen 2020 blev den endelig færdig! Så har det bare krævet lidt tid til at få opskriften lagt herind.

Jeg har valgt at lave et tæppe med teamet “under vand”, hvor jeg har forsøgt at give en stemning af, at det er under vandet, men uden at der kommer for mange ting på tæppet, så der stadig er god plads til legetøj i det. Der er dog et hav af muligheder for hvad det ellers kunne være for et tema.
Eksempler kunne være:

  • Bondegård
  • Bilbane
  • Skov
  • Savanne
  • Byggeplads

Tænk over hvilke interesser barnet har og tag måske udgangspunkt i noget legetøj. Her ville en byggeplads uden tvivl gøre stor glæde og det vil passe godt til alle de mange maskiner, som min søn har. Du behøver heller ikke et tema til dit legetæppe, men kan blot bruge den som praktisk opbevaring og kan derfor lave det ensfarvet eller i forskellige farver!

Til mit tæppe har jeg benyttet Infinity Heats Rose 8/4 bomuldsgarn fra rito.dk, da de har et kæmpe farveudvalg i dette garn og garnet har en fin kvalitet. Jeg linker direkte til de farver jeg har brugt, hvis du klikker nede i materialelisten. Her benytter jeg reklamelinks, som er gratis for dig at bruge, men som giver mig en lille procentdel af dit køb, hvis du handler hos rito efter at have klikket på mit link.

Materialer:

Materialelisten indeholder reklame i form af direkte henvisning til de benyttede materialer. Reklamelinks er med til at betale for hjemmesiden og muligheden for gratis opskrifter.

Forkortelser:

mr = magisk ring

stgm = stangmaske

hstm = halvstangmaske

dstgm = dobbeltstangmaske

km = kædemaske

m = maske

fm = fastmaske

udt = udtagning (2 masker i samme m)

omg = omgang (hækles rundt i spiral)

lm = luftmaske

rk = række (hækles frem og tilbage)

** = skal gentages det givne antal gange

(x) = antallet af masker efter omgangen/rækken

Legetæppet

Tæppet hækles to tråde Infinity Hearts Rose 8/4 bomuldsgarn, på nål 4,0 (eller 3,5 hvis du hækler løst, prøv dig frem og se med hvilken hæklenål du opnår det pæneste resultat).

1. omg: Lav en mr med 12 stgm – start evt. med en fm og 1 lm og lav 12 stgm, hvor fm og lm ikke tæller som en maske, men kan gøre opstarten nemmere.

Hver omg sluttes med en km i første stgm og hver omgang starter med 2 lm.

Hver omg starter med 2 lm

Når du starter en omg skifter du mellem at starte i samme maske som dine lm (lige omgange) eller slutte i samme maske som dine lm (ulige omgange), da dette vil give det mest runde resultat (se billederne herunder).

2 .omg: Lav 2 stgm i hver (24) – her starter du i samme maske som din km og dine lm.

3. omg: *2 stgm i samme m, 1 stgm* x 12 (36) – her starter du i masken efter din km og dine lm, men slutter med 1 stgm i masken til sidst.

4. omg: *2 stgm i samme m, 2 stgm* x 12 (48)

Fortsæt nu med at forøge hver omgang med 12 masker. Fortsæt til du har den ønskede størrelse på legetæppet.

Jeg stoppede, da jeg nåede til *2 stgm i samme m, 35 stgm* x 12, hvor jeg i den efterfølgende omgang lavede huller til mit bånd.
Det gjorde jeg således:
*4 stgm, 1 lm, spring 1 maske over* – De steder hvor der skal laves 2 stgm i samme m, laves fortsat, og lav blot hullet efter disse steder (hullerne bliver altså lidt forskudt, men ikke meget). Afslut med 1 km. Du kan også lave større mellemrum mellem dine huller, hvis du ønsker det. Se på billedet herunder, hvor tæt mine ligger.

Hæft alle ender.

Tæppet efter der er lavet huller i.

Bånd

Her skal du bruge en hæklenål 3,0 og ca. et halvt nøgle garn.

Jeg har lavet et bånd som kan nå hele vejen rundt i tæppet, når tæppet er udfoldet, men du kan også lave et kortere bånd, som du kan tage ud, når tæppet er foldet ud, hvis ikke du ønsker lange bånd, når tæppet er foldet sammen.

Slå lm op og mål løbende, indtil du har ca. 3,5 meter.
Begynd nu i 2. lm fra nålen og lav fm hele vejen tilbage. Snoren vil blive en smule korere, når fm er lavet.
Hæft enderne.

Sno nu dit bånd rundt i hullerne på tæppet.

Sten

Brug de grå farver og varriér hvordan du laver dine sten, så de ikke nødvendigvis bliver ens.
Jeg giver et eksempel på en sten, som du kan tage udgangspunkt i og f.eks. lave større med flere omgange (se billede).

Sten hækles med en tråd garn og hæklenål 2,5.

Slå 10 lm op – og hækl nu rundt om lm-kæden.

1. omg: 8 fm, 3 fm i samme, 7 fm, 2 fm i første fm

2. omg: 2 hstm i samme m, *2 stgm i samme m* x2, 1 dstgm, 2 dstgm i samme m, *2 stgm i samme* x2, 2 hstm i samme, 11 fm, 1 km i første. Efterlad lang tråd til at montere.

Tang

Du kan lave din tang med to fremgangsmåder. Enten, at du laver dem lige og ens på begge sider, eller også at du gør dem mere “levende” ved at give dem et mere bølget udtryk. Jeg vil anbefale den sidste metode, da jeg synes disse tang bliver flottere. En kombination af begge slags er også en mulighed.

De to til venstre har et mere ens-artet udtryk og den til højre har det mere bølgede udtryk.

Tang hækles med en tråd garn på hækle 2,5.

Slå 25-35) lm op og begynd med en fm i 2. lm fra nålen. Nu skifter du mellem at lave hstm og stgm, gerne flere i træk, men for at give det mere bølgede udtryk.
Eksempel på mere bølget tang:
Slå 35 lm op, begynd med 1 hstm i 2. lm fra nålen.
Lav 5 stgm, 3 hstm, 4 stgm, 7 hstm, 5 stgm, 4 hstm, 3 stgm, 1 hstm, 3 hstm i sidste m og fortsæt på modsatte side af lm-kæden, 3 hstm, 4 stgm, 2 hstm, 6 stgm, 5 hstm, 3 stgm, 3 hstm, 4 stgm, 3 hstm, 1 hstm i samme m som første hstm, lav 1 km i første hstm. Efterlad lang tråd til montering.

Eksempel på et ensartet udtryk kan være:
Slå 25 lm op, begynd med 1 hstm i 2. lm fra nålen.
Lav 1 stgm i hver, indtil 5 m tilbage, 4 hstm, 3 hstm i sidste maske og fortsæt på modsatte side af lm-rækken, 4 hstm, 1 stgm i hver og afslut med 1 hstm i samme m som første hstm og lav 1 km i første hstm. Efterlad lang tråd til montering.

Koral 1

Hækles med en tråd garn og hæklenål 2,5 eller 3,0, alt efter ønsket udtryk/størrelse.

1. omg: 6 fm i mr (6)

2. omg: 2 hstm i hver (12)

3. omg: Lav 2 lm, *2 stgm i hver* hele vejen rundt, slut med 1 km i første stgm

4. omg: Lav 2 lm, *2 stgm i hver* hele vejen rundt, slut med 1 km i første stgm

Efterlad lang tråd til montering.

Koral 2

Hækles med en tråd garn og hæklenål 2,5 eller 3,0, alt efter ønsket udtryk/størrelse.

1. omg: 6 fm i mr (6)

2. omg: 2 hstm i hver (12)

3. omg: Lav 2 lm,*3 stgm i hver* hele vejen rundt, slut med 1 km i første stgm

Efterlad lang tråd til montering.

“Lyserød tang”

Den lyserøde tang.

Hækles med en tråd garn og hæklenål 2,5

Her har jeg som sådan ikke et konkret eksempel, da de er slået tilfældigt op, men vil forsøge at beskrive min fremgangsmåde.

Slå lm op (minimum 10), lav fm i nogle af maskerne og lav nye lm, lav fm tilbage i dem og fortsæt med at slå nye lm op og lav fm i og kom indimellem tilbage på den første lm-række. Lav altid kun 1 fm i en lm.

Efterlad lang tråd til montering.

Montering

Du kan f.eks. lave min lille krokodille som indhold til legetæppet.

Placér dine sten, tang og koraler rundt omkring og sørg for at du ikke syer, så det kan ses på bagsiden. Forsøg kun at montere i det ene “lag” (tråd).

Jeg håber mine beskrivelser til opskriften giver mening og ellers er du altid velkommen til at sende en mail eller skrive til mig på Instagram. Jeg prøver at svare, så hurtigt jeg kan.

God hæklelyst! 

/Anna 

Jeg vil meget gerne se dit færdige resultat og du kan enten tagge eller linke til min profil på Instagram eller bruge hashtagget #annaskjemt eller #annaslegetæppe 🙂

Copyright: 

Opskriften er kun til privat brug. Opskriften må ikke sælges eller kopieres til videregivelse, men du må meget gerne linke til min blog eller min Instagramprofil @annaskjemt.  Det færdige produkt må derimod gerne sælges, så længe du henviser til mig som designeren.